Đêm Thánh Vô Cùng

Photo by Burkay Canatar on Pexels.com

Những nốt nhạc nhẹ nhàng, sâu lắng của nhạc phẩm bất hủ “Silent Night” lại vang lên trong mùa Giáng Sinh, trong một “đêm Thánh vô cùng, … đất với trời xe chữ Đồng …” Nhạc sĩ Hùng Lân đã dịch bài hát này ra lời Việt với tựa đề “Đêm Thánh Vô Cùng” mà hầu như không ai trong chúng ta không biết.
Ca khúc phổ biến này thường được diễn tả trong tiết tấu 3/4 thật chậm rãi, cô đọng. Phong cách này đòi hỏi người ca sĩ một trình độ xướng âm thật điêu luyện để mới có thể diễn tả hoàn toàn được nét nhạc thần thánh này. Đây là một khó khăn vô cùng; vì thế Lê Vũ mạo muội dùng tiết điệu dập dìu hơn của thể loại swing waltz để thay đổi phong cách của bài này cho phù hợp với giọng nữ nghiệp dư cuả Ngọc Hoàng. Mặc dù rất bận rộn nhưng NH cũng cố gắng thu xếp để trở lại với chương trình. Vì thời giờ hạn hẹp cho nên nhạc phẩm này không được chuẩn bị kỹ lưỡng trau chuốt như những bài khác; nhưng trong tinh thần rộng mở của mùa Giáng Sinh mong quí vị nhạc hữu cùng hát với Ngọc Hoàng “Đêm Thánh Vô Cùng” như một chia xẻ với nhau tình yêu thương nhân thế trong Đêm Huyền Diệu.

Lê Vũ, Huy Thắng, Hoàng Cương, Ngọc Hoàng và Nguyễn Thảo xin chúc toàn thể quí vị nhạc hữu một mùa Giang Sinh đầy An Bình và Hạnh Phúc.

2 thoughts on “Đêm Thánh Vô Cùng

Add yours

 1. Dear friend,
  I couldn’t agree with you more. The average time for LeVuMusic to produce a song (from concept to posting) is at least 4-5 weeks. Many times a project that I had been on for months had to be scrapped and rewritten just because of one little thing or another (a different ending maybe? for that matter). It’s hard to explain but I believe in letting a recorded song flow and keeping listening to it to find a rapport, a connection. Once I’m convinced that there is a connection, I post the song. It takes time. Lots of time.

  I didn’t do it this time with this song. Originally, due to extensive work travelling, Ngoc Hoang was not scheduled to record any song for this Christmas season. However, as demands for her contribution built up, we decided to do a quick project… Just a couple of hours to work with the vocalist (Ngoc Hoang) and a couple of hours for 2 nights to lay tracks, record vocal harmony, mix and master… I probably will not do it again :=) Nevertheless, as the holidays approach, it is our hope that listeners would be more receptive to the song rather as a token of our Christmas wish to you than a well-thought-out musical project. God Bless.
  Good job! But it could have been better with a different ending.

  Liked by 1 person

 2. Nhung ban nhac Giang Sinh rat hay, rieng ” Dem Thanh Vo Cung ” voi giong hat chi Ngoc Hoang
  cam thay that thoai mai, nhe nhang san sang cho don nam moi 2012,
  Merry Christmas and Happy New Year.

  Like

Leave a Comment/Request

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: